Lock på brunnen

Vi hämtar vårt vatten från en enskild brunn. Brunnen är handgrävd och nästan 20 meter djup. Någon gång på 70- eller 80-talet när marken omkring vår fastighet sänktes eftersom man bröt sand där sinade troligen brunnen och man tryckte då ner ett foderrör i den och vidare ner i marken för att göra den djupare. Hur djupt foderröret går vet vi fortfarande inte.
I anslutning till brunnen ligger även ett underjordiskt pumphus på ungefär 1,5 x 2 meter och cirka två meter i takhöjd. Pumphuset huserar idag vår hydropress.

Brunnen har en diameter på ca 1,5 meter vid marknivån och är i princip lika bred hela vägen ner. Den är en fantastisk konstruktion och man kan bara förundras över vilken arbetsinsats det måste ha krävts för att bygga den.


Jepp, en 20 meter djup, handgrävd brunn.


Film över nedstigning i brunnen. En bättre version finns i galleriet.

 

 

Ända sedan vi flyttade in på gården 2004 har brunnen varit en ständig källa till oro. Som man kan se på bilden nedan (från 2007, innan vi byggde planket) har brunnens lock utgjorts av ett par cementblock (som bara täckte ca 50% av hålet) och en plastmatta (som täckte resten). I takt med att barnen blivit större och mer utforskande har det känts mer och mer akut att göra något åt saken. I år blev det så äntligen av att ta tag i problemet.


Brunnen till vänster och pumphuset till höger.

Först rensade vi upp kring brunnen och den gamla almstubben som sträcker sina rötter ner i avgrunden höggs bort för hand.


Locket har lyfts av och men almstubben är fortfarande kvar.

Därefter göt vi en ny sockel av betong för att ha något att fästa locket på. Gängstavar fästes i betongen med ankarmassa och en stomme byggdes av tryckt virke.


Stommen till brunnslocket är klart. Pumphuset (till vänster) ej påbörjat.

Sedan täcktes locket med tryckt trallvirke vilket gav följande resultat


Trallen är påskruvad på brunnslocket. Pumphuset fortfarande utan lock.

Slutligen upprepades samma procedur för pumphuset. För att öka hållbarheten ytterligare och göra det mindre lockande för Ebba och Viktor att leka på locken täcktes dessa till sist med takpapp. Nedan ser vi det färdiga resultatet.


Att brunnen är säkrad firades verderbörligen.

 

 

Parse error: syntax error, unexpected ';' in /storage/content/31/148931/elgaker.se/public_html/wp-content/themes/pinboard/footer.php on line 1